Aanwinsten
De verzamelingen van het Hortamuseum breiden uit!
Dankzij gulle schenkers en de uitermate kostbare steun van de “Vrienden van het Hortamuseum”, kon het museum een volledige verzameling verwerven van haardinstrumenten, door Horta gerealiseerd voor het bureau van baron van Eetvelde (1898 - 1901). Dat bezoekers dit uitzonderlijke ensemble nu in het museum kunnen bewonderen is te danken aan het bij de Koning Boudewijnstichting ondergebrachte “Fonds Vrienden van het Hortamuseum”.
De Nederlandse designer Piet Hein Eek ontwierp het meubilair voor het kinderatelier. Hij maakte naam met zijn ecologisch en rationeel meubilair en deelt met Horta een aantal basisprincipes: ook hij koestert een grote eerbied voor het materiaal en kiest steeds voor een aan de functie aangepast ontwerp.
De kinderen maken kennis met begrippen zoals ‘kunstambacht’ en ‘maatwerk’ en ontdekken heel wat over de vaak veronachtzaamde oorsprong en geschiedenis van voorwerpen. Deze bijzondere bestelling werd mogelijk gemaakt dankzij het mecenaat van Roberto Polo en met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
CAÏUSPRIJS VOOR HET EERSTE MECENAAT
ART & BUILD ARCHITECTS, Realisatie van een maquette van en voor het Hortamuseum
“De architectuur is zelf een kunstwerk”
Art & Build Architects, het Europees architectenbureau dat in 1989 werd opgericht, is al meer dan 25 jaar een gevestigde waarde als expertisecentrum. Elk project krijgt bij hen een eigen identiteit en bij elkproject staat de mens en diens welzijn centraal. In die zin zaten cultuur en erfgoed al van bij het begin ingebakken in het DNA van de onderneming. Als Brusselse onderneming konden Art & Build Architects niet onverschillig blijven voor de knowhow van Victor Horta. Het bureau stelde zijn kennis en expertise ter beschikking van het Hortamuseum met een maquette van het gebouw die volledig gemaakt werd in het productieatelier van het museum. Deze maquette in berkenhout op schaal 1/20 is een schitterende hulpmiddel om het gebouw te begrijpen: ze gunt het publiek een duidelijke blik op de verschillende ruimten, de circulatie binnen het gebouw en de subtiel gekozen openingen waarlangs het licht binnen valt. De maquette wordt een integraal onderdeel van het museumparcours en is binnenkort te zien op de eerste verdieping van de uitbouw van het museum. Voor een jonger publiek zal de maquette ook dienst doen als didactisch instrument. Maar de maquette is in de eerste plaats een waardevol hulpmiddel dat ons leert dat de architectuur op zichzelf een kunstwerk is dat je op dezelfde manier moet bekijken als het interieur en meubilair. Dit is een voorbeeld van een uitzonderlijk expertisemecenaat van een gedreven onderneming.